Холестерин олон хүний хар дарсан зүүд. Энэ нь үхэлд хүргэх өвчний эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг. Үүнийг рекламчид хурдан анхааралдаа авч өөх тостой хоолноос бүрэн татгалзаж, холестерин агуулаагүй өөх тос багатай аналогийг хэрэглэхийг уриалж эхэлсэн. Үүнээс үүдэн холестерины талаар олон домог бий болсон. Тэдгээрийн аль нь үнэн биш бөгөөд хүнд холестерин хэрэгтэй эсэхийг Lenta.ru эмч нараас олж мэдэв
Домог 1: Холестерин нь таны эрүүл мэндэд хортой
Баримт: Холестерол нь нягтралаараа ялгаатай хэд хэдэн фракцтай бөгөөд өндөр нягтралтай липопротейн (HDL) нь эрүүл мэндэд тустай "сайн" холестерин, бага нягтралтай липопротейн (LDL) нь биед хортой "муу" холестерин гэж нэрлэгддэг.
“Медицина” эмнэлгийн зүрх судасны эмч, Анагаахын шинжлэх ухааны доктор Денис Соколов хэлэхдээ "Холестерин нь бие махбодийн олон үйл явц, түүний дотор дааврын болон дархлааны систем, тархины үйл ажиллагаа, түүнчлэн Д витамин ба эсийн мембраны нийлэгжилтэд оролцдог" гэв. "Сайн" холестерин нь цусны судсыг "муу" холестериноос цэвэрлэж, өөртөө татаж, элэгээр дамжин гадагшлуулахад оролцдог.
"Муу" холестерин нь үнэхээр аюултай- судасны хөндийг нарийсгадаг. Тийм ч учраас үүнийг "муу" гэж нэрлэдэг, учир нь түүний илүүдэл нь атеросклероз үүсгэдэг. Гэхдээ энэ нь цорын ганц эрсдэлт хүчин зүйл биш. Хамгийн чухал зүйл бол "сайн" ба "муу" холестерины түвшинг тэнцвэржүүлэх явдал юм.
“Үүний зэрэгцээ генетик нь холестерины төрлүүдийн харьцаанд нөлөөлдөг гол хүчин зүйлүүдийн нэг юм” гэж спортын эмч, анагаахын шинжлэх ухааны доктор Natura Siberica-ийн FRESH SPA-ийн дарга Александра Чистякова хэлэв. "Муу" холестерины түвшин нэмэгдэж болзошгүй бусад шалтгаанууд нь нойрны хямрал, согтууруулах ундаа хэтрүүлэн хэрэглэх, энергийн ундаа эсвэл түргэн хоол, байнгын хэт их идэх, илүүдэл жин юм. Ерөнхийдөө бие нь холестерины 80 хүртэлх хувийг өөрөө үйлдвэрлэдэг. Түүний синтез нь бүх эсэд, ялангуяа элэгний эсүүдэд тохиолддог. Холестерины үлдсэн хэсэг нь хоол хүнсээр дамждаг
"Муу" холестерины түвшинг тодорхойлох норм:
Холестерины түвшин хүн бүрт ижил байх ёсгүй. Энэ нь нас, архаг өвчнөөс хамаарч өөр өөр байдаг
-40-өөс доош насны эрүүл хүн - 3 ммоль /литр хүртэл.
-40-өөс дээш насны эрүүл хүн - <2.5 ммоль/литр.
-Зүрх судасны өвчтэй хүн - <1.8 ммоль/литр.
Домог 2: Өндөр холестерин нь зөвхөн эрүүл бус хооллолтоос үүсдэг
Баримт: Хоолны дэглэмийг өөрчлөх нь холестерины хэмжээг бага зэрэг бууруулж болох ч асуудлыг арилгахад тус болохгүй.
LabQuest эмнэлгийн нян судлаач, шинжээч Вера Сережинагийн хэлснээр хүн лууван, цөцгийн тос идсэнээс үл хамааран холестерин нь биед байдаг. “Липидийн солилцооны эмгэг нь удамшлын урьдал нөхцөл байдаг бөгөөд зөвхөн хоолны дэглэм нь эмчилгээнд хангалтгүй юм. Энэ нь зөвхөн илүү ноцтой арга хэмжээ авах хэрэгцээг хойшлуулж чадна" гэж эмч хэлэв.
Нэгэн шинжлэх ухааны туршилтын үеэр судлаачид лабораторийн амьтдад холестерины агууламжтай хоол хүнс их хэмжээгээр өгч, цусны судаснуудад өөрчлөлт өгч, улмаар зүрхний шигдээс, цус харвалт болно гэсэн хүлээлттэй байсан ч тийм зүйл болсонгүй. Туршилт нь цусны судсыг бөглөж, цусны хэвийн урсгалд саад учруулдаг атероматозын товруунд холестерин агуулагдаж байсан ч эдгээр гэмтэл нь буруу хооллолтоос шалтгаалаагүй болохыг харуулсан.
“Хеликс” лабораторийн захирал Дмитрий Денисов хоол тэжээлийн тусламжтайгаар холестерины хэмжээг анхны түвшингээс 7-10 хувиар бууруулж чадна гэж тодотгов. Үүнд ханасан өөх тос, транс тос, элсэн чихэр багатай, аль болох жимс жимсгэнэ, хүнсний ногоо, үр тариа, самар, оливын тос зэрэг эрүүл өөх тосоор баялаг хоолны дэглэмийг сонгох хэрэгтэй.
Хэдийгээр холестериныг шууд "идэх" боломжгүй ч хүнсний сонголт, зөв бүтэцтэй хоолны дэглэм нь липидийн төлөв байдлыг өөрчилнө. Энэ тохиолдолд хоолны дэглэм нь холестериныг бүрэн хорих ёсгүй, харин үндсэндээ энгийн нүүрс усыг хязгаарлах ёстой.
Гэсэн хэдий ч липидийн солилцооны эмгэгийн генетикийн урьдал нөхцөл байгаа бол зөвхөн хоолны дэглэм барих нь хангалтгүй юм. Энэ тохиолдолд эмч нар ихэвчлэн эмийн эмчилгээг санал болгодог.
Европын болон Америкийн Гематологийн нийгэмлэг (EHA) Нийгэмлэгийн гишүүн, гематологич, онкологич Алексис Лейтоны үзэж байгаагаар статин болон бусад өөх тосыг бууруулдаг эмүүд нь "муу" холестерины түвшинг бууруулснаар зүрх судасны өвчлөлийн эрсдлийг эрс бууруулдаг болохыг харуулсан. Үүнээс гадна хоол хүнсэнд агуулагдах өөх тос нь тархи болон биеийн бусад олон эрхтэн, тогтолцооны ажилд шаардлагатай байдаг. Зүрх судасны эмч Жеймс Бекерман зөв өөх тос агуулсан хоол хүнс хэрэглэхийг уриалав. Үүнд чидун жимсний тос, авокадо, наранцэцгийн үр, хушга, тослог загас орно.
Хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Маргарет МакДауэлл нэмж хэлэхдээ өөх тос нь өөхөнд уусдаг витаминууд, тухайлбал A, D, E витаминыг биед шингээхэд тусалдаг гэв.
Домог 3: Өндөг нь холестерины хэмжээг нэмэгдүүлдэг
Баримт: Өндөгийг бага хэмжээгээр идэх нь ихэнх хүмүүсийн муу холестерины түвшинд нөлөөлдөггүй.
“Өндөг нь уураг, холин зэрэг шим тэжээлээр баялаг. Өндөг нь холестерины хэмжээгээ хянах гэж оролддог хүмүүсийн хувьд ч тэнцвэртэй хоолны дэглэмийн нэг хэсэг байж болно" гэж эндокринологич Виктор Жиляев хэлэв.
"Эрүүл хооллолт" шинжлэх ухааны судалгааны төвийн дэд захирал, хоол тэжээлийн мэргэжилтэн-зөвлөх Алексей Кабанов мөн өндөгийг хорихгүй байхыг уриалав. Өндөг нь цусны судас, зүрхний эрүүл мэндэд хор хөнөөл учруулахгүй гэж тэр баталжээ. “Өндөгний хэт их хэрэглээ нь зүрх судасны өвчнөөр өвчлөх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг гэсэн ойлголт байдаг. Холестерин нь болзолгүй хор хөнөөлтэй гэсэн итгэл үнэмшлээс болж энэхүү хуурамч дүгнэлт бий болсон. Гэсэн хэдий ч холестерин нь үргэлж хортой байдаггүй" гэж шинжээч хэлэв.
Холестерин нь эсийн мембраны чухал элемент, өөрөөр хэлбэл эсийн барилгын үндсэн хэрэгсэл юм. Үүний зэрэгцээ шарсан өндөг нь гахайн мах, хиам, цөцгийн тостой хослуулан зүрх, цусны судсанд үнэхээр хор хөнөөл учруулдаг бол хүнсний ногоо, далайн хоолтой өндөг нь бие махбодийг "сайн" холестериноор хангадаг гэж А.Кабанов хэлэв.
Домог 4: Өндөр холестерин нь зүрх судасны өвчин, атеросклерозын цорын ганц шалтгаан
Баримт: "муу" холестерины хэмжээ ихсэх нь зүрх судасны өвчин, атеросклерозын гол эрсдэлт хүчин зүйлүүдийн нэг боловч эдгээр өвчнийг үүсгэх бусад хүчин зүйлүүд байдаг.
Зүрх, судасны өвчнөөр өвчлөхөд удамшил, амьдралын хэв маяг зэрэг олон хүчин зүйл нөлөөлдөг гэж зүрх судасны эмч Д.Соколов хэлэв. "Муу зуршил (архи, тамхи хэтрүүлэн хэрэглэх), хөдөлгөөний дутагдал, тэнцвэргүй хооллолт, илүүдэл жин, таргалалт зэрэг нь зүрх судасны тогтолцооны өвчинд хүргэдэг" гэж эмч анхааруулав. Нас, архаг өвчин (цусны даралт ихсэх, чихрийн шижин) зэрэг нь зүрх судасны өвчнөөр өвчлөх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг.
Калифорнийн эрдэмтэд зүрхний өвчтэй өвчтөнүүдийн 50 хувь нь "муу" болон "сайн" холестерины хэмжээ зөвшөөрөгдөх хэмжээнээс хэтрээгүй болохыг нотолсон.
"Муу" холестерин нь атеросклерозын цорын ганц шалтгаан биш юм. Зүрх судасны эмч Роман Алексеев энэ өвчний үед цусны судасны дотоод салст бүрхэвч (эндотелийн) үйл ажиллагаа доголдож, үүний үр дүнд холестерин нь одоо байгаа эндотелийн доор "бөглөрч", өөхний товруу үүсгэдэг гэж тайлбарлав.
Гэхдээ яг л эндотелийн үйл ажиллагааны алдагдал нь тамхи татах, цусны даралт ихсэх, чихрийн шижин зэрэг олон хүчин зүйлээс үүдэлтэй байдаг. Тиймээс холестерин нь зөвхөн атеросклерозын товруу үүсэх субстрат бөгөөд зөвхөн гэмтсэн судаснуудад үүсдэг. Хүүхдийн эмч, анагаах ухааны доктор Ирина Юзуп хоолны дэглэм дэх антиоксидант дутагдсанаас атеросклероз үүсэх эрсдэл нэмэгдэж болзошгүй гэж нэмж хэлэв. Эдгээр бодисууд нь ойн жимс, цитрус жимс, анар, киви, усан үзэм, бууцай, цэцэгт байцаа, улаан лооль, бүйлс, яншуй, какаоны өндөр агууламжтай хар шоколад болон бусад бүтээгдэхүүнийг агуулдаг.
Домог 5: Холестерины хэмжээ нас, жингээс хамаардаг
Баримт: Цусан дахь холестерины хэмжээ тарган, туранхай хүмүүст, хөгшин залуу нэд ч өндөр байж болно.
Доктор Александра Чистяковагийн хэлснээр биеийн жин нь холестерины хэмжээг бий болгоход гол үүрэг гүйцэтгэдэггүй. Удамшил нь том үүрэг гүйцэтгэдэг
Хэрэв таны эцэг эхийн аль нэг нь атеросклерозтой бол цаг хугацаа өнгөрөхөд энэ нь таны дотор үүсэх магадлал өндөр байдаг. Генетикээс гадна амьдралын хэв маяг нь липопротеины найрлагад ихээхэн нөлөөлдөг
Зүрх судасны эмч Жеймс Бекерман нас нь энэ асуудал үүсэх магадлалд нөлөөлдөггүй гэж тэмдэглэжээ. Тэрээр удамшлын урьдал өвчинтэй, таргалалттай эсвэл буруу хооллолттой хүүхдүүдийг хоёр настайгаас нь эхлэн холестерины хэмжээгээ шалгах хэрэгтэй гэж тайлбарлав.
Зүрх судасны эмч Антонио Гиаймо хэлэхдээ, дэлхий дээр таргалалтын тахал улам бүр нэмэгдэж байгаа тул бэлгийн бойжилт нь холестерины түвшинд нөлөөлдөг тул эцэг эхчүүд хүүхдийн эрүүл мэнд, ялангуяа өсвөр насныханд анхааралтай хандах хэрэгтэй гэж нэмж хэлэв.
Хүний хүйс нь холестеринтэй холбоотой асуудалтай эсэхэд бараг нөлөөлдөггүй. 20-39 насны эрэгтэйчүүдэд энэ нь эмэгтэйчүүдээс арай илүү тохиолддог. Ахмад настнуудад цэвэршилтийн дараа энэ эрсдэл нэмэгддэг.
Зүрх судасны эмч Жеймс Бекерман цэвэршилтийн өмнө эмэгтэйчүүд эстрогений ачаар холестерины хэмжээ ихсэхээс хамгаалж чадна гэж тайлбарлав. Цэвэршилтийн дараа дааврын түвшин өөрчлөгддөг бөгөөд энэ нь "муу" холестерины түвшин өөрчлөгдөх магадлалыг нэмэгдүүлдэг.
Домог 6: Цусан дахь холестерин бага байх нь холестрин ихтэй адил аюултай
Баримт: Цусан дахь холестерины хэмжээ бага байх нь аюултай биш боловч эрүүл мэндийн бусад асуудлын шинж тэмдэг байж болно.
Мэдрэлийн эмч, анагаахын шинжлэх ухааны доктор Виктор Шахнович бага холестерин нь өөрөө эрүүл мэндэд хор хөнөөл учруулахгүй, гэхдээ энэ нь элэгний өвчин, Аддисоны өвчин, гипотиреодизм, целиак, гэдэсний зарим аюултай өвчний шинж тэмдэг юм.
Холестерины хэмжээг хэрхэн бууруулах вэ?
Эндокринологич Виктор Жиляев "Амьдралын хэв маягийн өөрчлөлт нь липидийн үзүүлэлтүүдийг эрс сайжруулдаг болохыг шинжлэх ухааны нотолгоо харуулж байна." Юуны өмнө цусан дахь холестерины түвшинг бууруулах шаардлагатай байгаа хүмүүст транс тос, ханасан өөх тосны хэрэглээг багасгах (өөх тос, цөцгийн тос, далдуу модны тос, боловсруулсан хоол, түргэн хоолонд агуулагддаг) хоол хүнсээ тохируулахыг уриалав. Үүний оронд тэрээр эслэгээр баялаг хоол хүнсийг хоолны дэглэмд оруулахыг зөвлөж байна. жишээлбэл, овъёос, самар, буурцагт ургамал, алим, нэрс. Өдөрт таваас арван грамм эслэг идэх нь муу холестерины хэмжээг таваас арван хувиар бууруулдаг байна.
Үүнээс гадна та муу зуршлаасаа татгалзах хэрэгтэй. Тамхинаас гарснаас хойш гурван сарын дотор цусны эргэлт, уушигны үйл ажиллагаа сайжирч, нэг жилийн дотор зүрхний өвчнөөр өвчлөх эрсдэл хоёр дахин буурна гэж судлаачид баталж байна. Архи, согтууруулах ундааг хоолны дэглэмээс бүрэн хасах эсвэл бага хэмжээгээр хэрэглэх шаардлагатай.
Мөн эмч идэвхтэй амьдралын хэв маягтай байхыг зөвлөсөн. Тэрээр алхах, гүйх, усанд сэлэх, дугуй унахыг онцгой үр дүнтэй дасгал гэж нэрлэжээ. Жингээ хянах нь холестерины түвшинг хэвийн болгох бас нэг чухал алхам юм. Биеийн жингийн таваас арван хувийг хасхад таны липидийн ерөнхий төлөв байдлыг мэдэгдэхүйц сайжирна гэж эмч хэлэв. "Архаг стресс нь кортизол гэх мэт дааврын ялгаралтай холбоотой нарийн төвөгтэй механизмаар холестерины хэмжээг ихэсгэхэд хүргэдэг. Бясалгал, йог болон бусад тайвшруулах арга техникүүд нь липидийг тогтворжуулахад тусалдаг" гэж эмч нэмж хэлэв.
З.БАТЦЭЦЭГ
Эх сурвалж: “Зууны мэдээ” сонин
2024 ОНЫ ЕСДҮГЭЭР САРЫН 18. ЛХАГВА ГАРАГ. № 181 (7425)
Холестерин олон хүний хар дарсан зүүд. Энэ нь үхэлд хүргэх өвчний эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг. Үүнийг рекламчид хурдан анхааралдаа авч өөх тостой хоолноос бүрэн татгалзаж, холестерин агуулаагүй өөх тос багатай аналогийг хэрэглэхийг уриалж эхэлсэн. Үүнээс үүдэн холестерины талаар олон домог бий болсон. Тэдгээрийн аль нь үнэн биш бөгөөд хүнд холестерин хэрэгтэй эсэхийг Lenta.ru эмч нараас олж мэдэв
Домог 1: Холестерин нь таны эрүүл мэндэд хортой
Баримт: Холестерол нь нягтралаараа ялгаатай хэд хэдэн фракцтай бөгөөд өндөр нягтралтай липопротейн (HDL) нь эрүүл мэндэд тустай "сайн" холестерин, бага нягтралтай липопротейн (LDL) нь биед хортой "муу" холестерин гэж нэрлэгддэг.
“Медицина” эмнэлгийн зүрх судасны эмч, Анагаахын шинжлэх ухааны доктор Денис Соколов хэлэхдээ "Холестерин нь бие махбодийн олон үйл явц, түүний дотор дааврын болон дархлааны систем, тархины үйл ажиллагаа, түүнчлэн Д витамин ба эсийн мембраны нийлэгжилтэд оролцдог" гэв. "Сайн" холестерин нь цусны судсыг "муу" холестериноос цэвэрлэж, өөртөө татаж, элэгээр дамжин гадагшлуулахад оролцдог.
"Муу" холестерин нь үнэхээр аюултай- судасны хөндийг нарийсгадаг. Тийм ч учраас үүнийг "муу" гэж нэрлэдэг, учир нь түүний илүүдэл нь атеросклероз үүсгэдэг. Гэхдээ энэ нь цорын ганц эрсдэлт хүчин зүйл биш. Хамгийн чухал зүйл бол "сайн" ба "муу" холестерины түвшинг тэнцвэржүүлэх явдал юм.
“Үүний зэрэгцээ генетик нь холестерины төрлүүдийн харьцаанд нөлөөлдөг гол хүчин зүйлүүдийн нэг юм” гэж спортын эмч, анагаахын шинжлэх ухааны доктор Natura Siberica-ийн FRESH SPA-ийн дарга Александра Чистякова хэлэв. "Муу" холестерины түвшин нэмэгдэж болзошгүй бусад шалтгаанууд нь нойрны хямрал, согтууруулах ундаа хэтрүүлэн хэрэглэх, энергийн ундаа эсвэл түргэн хоол, байнгын хэт их идэх, илүүдэл жин юм. Ерөнхийдөө бие нь холестерины 80 хүртэлх хувийг өөрөө үйлдвэрлэдэг. Түүний синтез нь бүх эсэд, ялангуяа элэгний эсүүдэд тохиолддог. Холестерины үлдсэн хэсэг нь хоол хүнсээр дамждаг
"Муу" холестерины түвшинг тодорхойлох норм:
Холестерины түвшин хүн бүрт ижил байх ёсгүй. Энэ нь нас, архаг өвчнөөс хамаарч өөр өөр байдаг
-40-өөс доош насны эрүүл хүн - 3 ммоль /литр хүртэл.
-40-өөс дээш насны эрүүл хүн - <2.5 ммоль/литр.
-Зүрх судасны өвчтэй хүн - <1.8 ммоль/литр.
Домог 2: Өндөр холестерин нь зөвхөн эрүүл бус хооллолтоос үүсдэг
Баримт: Хоолны дэглэмийг өөрчлөх нь холестерины хэмжээг бага зэрэг бууруулж болох ч асуудлыг арилгахад тус болохгүй.
LabQuest эмнэлгийн нян судлаач, шинжээч Вера Сережинагийн хэлснээр хүн лууван, цөцгийн тос идсэнээс үл хамааран холестерин нь биед байдаг. “Липидийн солилцооны эмгэг нь удамшлын урьдал нөхцөл байдаг бөгөөд зөвхөн хоолны дэглэм нь эмчилгээнд хангалтгүй юм. Энэ нь зөвхөн илүү ноцтой арга хэмжээ авах хэрэгцээг хойшлуулж чадна" гэж эмч хэлэв.
Нэгэн шинжлэх ухааны туршилтын үеэр судлаачид лабораторийн амьтдад холестерины агууламжтай хоол хүнс их хэмжээгээр өгч, цусны судаснуудад өөрчлөлт өгч, улмаар зүрхний шигдээс, цус харвалт болно гэсэн хүлээлттэй байсан ч тийм зүйл болсонгүй. Туршилт нь цусны судсыг бөглөж, цусны хэвийн урсгалд саад учруулдаг атероматозын товруунд холестерин агуулагдаж байсан ч эдгээр гэмтэл нь буруу хооллолтоос шалтгаалаагүй болохыг харуулсан.
“Хеликс” лабораторийн захирал Дмитрий Денисов хоол тэжээлийн тусламжтайгаар холестерины хэмжээг анхны түвшингээс 7-10 хувиар бууруулж чадна гэж тодотгов. Үүнд ханасан өөх тос, транс тос, элсэн чихэр багатай, аль болох жимс жимсгэнэ, хүнсний ногоо, үр тариа, самар, оливын тос зэрэг эрүүл өөх тосоор баялаг хоолны дэглэмийг сонгох хэрэгтэй.
Хэдийгээр холестериныг шууд "идэх" боломжгүй ч хүнсний сонголт, зөв бүтэцтэй хоолны дэглэм нь липидийн төлөв байдлыг өөрчилнө. Энэ тохиолдолд хоолны дэглэм нь холестериныг бүрэн хорих ёсгүй, харин үндсэндээ энгийн нүүрс усыг хязгаарлах ёстой.
Гэсэн хэдий ч липидийн солилцооны эмгэгийн генетикийн урьдал нөхцөл байгаа бол зөвхөн хоолны дэглэм барих нь хангалтгүй юм. Энэ тохиолдолд эмч нар ихэвчлэн эмийн эмчилгээг санал болгодог.
Европын болон Америкийн Гематологийн нийгэмлэг (EHA) Нийгэмлэгийн гишүүн, гематологич, онкологич Алексис Лейтоны үзэж байгаагаар статин болон бусад өөх тосыг бууруулдаг эмүүд нь "муу" холестерины түвшинг бууруулснаар зүрх судасны өвчлөлийн эрсдлийг эрс бууруулдаг болохыг харуулсан. Үүнээс гадна хоол хүнсэнд агуулагдах өөх тос нь тархи болон биеийн бусад олон эрхтэн, тогтолцооны ажилд шаардлагатай байдаг. Зүрх судасны эмч Жеймс Бекерман зөв өөх тос агуулсан хоол хүнс хэрэглэхийг уриалав. Үүнд чидун жимсний тос, авокадо, наранцэцгийн үр, хушга, тослог загас орно.
Хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Маргарет МакДауэлл нэмж хэлэхдээ өөх тос нь өөхөнд уусдаг витаминууд, тухайлбал A, D, E витаминыг биед шингээхэд тусалдаг гэв.
Домог 3: Өндөг нь холестерины хэмжээг нэмэгдүүлдэг
Баримт: Өндөгийг бага хэмжээгээр идэх нь ихэнх хүмүүсийн муу холестерины түвшинд нөлөөлдөггүй.
“Өндөг нь уураг, холин зэрэг шим тэжээлээр баялаг. Өндөг нь холестерины хэмжээгээ хянах гэж оролддог хүмүүсийн хувьд ч тэнцвэртэй хоолны дэглэмийн нэг хэсэг байж болно" гэж эндокринологич Виктор Жиляев хэлэв.
"Эрүүл хооллолт" шинжлэх ухааны судалгааны төвийн дэд захирал, хоол тэжээлийн мэргэжилтэн-зөвлөх Алексей Кабанов мөн өндөгийг хорихгүй байхыг уриалав. Өндөг нь цусны судас, зүрхний эрүүл мэндэд хор хөнөөл учруулахгүй гэж тэр баталжээ. “Өндөгний хэт их хэрэглээ нь зүрх судасны өвчнөөр өвчлөх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг гэсэн ойлголт байдаг. Холестерин нь болзолгүй хор хөнөөлтэй гэсэн итгэл үнэмшлээс болж энэхүү хуурамч дүгнэлт бий болсон. Гэсэн хэдий ч холестерин нь үргэлж хортой байдаггүй" гэж шинжээч хэлэв.
Холестерин нь эсийн мембраны чухал элемент, өөрөөр хэлбэл эсийн барилгын үндсэн хэрэгсэл юм. Үүний зэрэгцээ шарсан өндөг нь гахайн мах, хиам, цөцгийн тостой хослуулан зүрх, цусны судсанд үнэхээр хор хөнөөл учруулдаг бол хүнсний ногоо, далайн хоолтой өндөг нь бие махбодийг "сайн" холестериноор хангадаг гэж А.Кабанов хэлэв.
Домог 4: Өндөр холестерин нь зүрх судасны өвчин, атеросклерозын цорын ганц шалтгаан
Баримт: "муу" холестерины хэмжээ ихсэх нь зүрх судасны өвчин, атеросклерозын гол эрсдэлт хүчин зүйлүүдийн нэг боловч эдгээр өвчнийг үүсгэх бусад хүчин зүйлүүд байдаг.
Зүрх, судасны өвчнөөр өвчлөхөд удамшил, амьдралын хэв маяг зэрэг олон хүчин зүйл нөлөөлдөг гэж зүрх судасны эмч Д.Соколов хэлэв. "Муу зуршил (архи, тамхи хэтрүүлэн хэрэглэх), хөдөлгөөний дутагдал, тэнцвэргүй хооллолт, илүүдэл жин, таргалалт зэрэг нь зүрх судасны тогтолцооны өвчинд хүргэдэг" гэж эмч анхааруулав. Нас, архаг өвчин (цусны даралт ихсэх, чихрийн шижин) зэрэг нь зүрх судасны өвчнөөр өвчлөх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг.
Калифорнийн эрдэмтэд зүрхний өвчтэй өвчтөнүүдийн 50 хувь нь "муу" болон "сайн" холестерины хэмжээ зөвшөөрөгдөх хэмжээнээс хэтрээгүй болохыг нотолсон.
"Муу" холестерин нь атеросклерозын цорын ганц шалтгаан биш юм. Зүрх судасны эмч Роман Алексеев энэ өвчний үед цусны судасны дотоод салст бүрхэвч (эндотелийн) үйл ажиллагаа доголдож, үүний үр дүнд холестерин нь одоо байгаа эндотелийн доор "бөглөрч", өөхний товруу үүсгэдэг гэж тайлбарлав.
Гэхдээ яг л эндотелийн үйл ажиллагааны алдагдал нь тамхи татах, цусны даралт ихсэх, чихрийн шижин зэрэг олон хүчин зүйлээс үүдэлтэй байдаг. Тиймээс холестерин нь зөвхөн атеросклерозын товруу үүсэх субстрат бөгөөд зөвхөн гэмтсэн судаснуудад үүсдэг. Хүүхдийн эмч, анагаах ухааны доктор Ирина Юзуп хоолны дэглэм дэх антиоксидант дутагдсанаас атеросклероз үүсэх эрсдэл нэмэгдэж болзошгүй гэж нэмж хэлэв. Эдгээр бодисууд нь ойн жимс, цитрус жимс, анар, киви, усан үзэм, бууцай, цэцэгт байцаа, улаан лооль, бүйлс, яншуй, какаоны өндөр агууламжтай хар шоколад болон бусад бүтээгдэхүүнийг агуулдаг.
Домог 5: Холестерины хэмжээ нас, жингээс хамаардаг
Баримт: Цусан дахь холестерины хэмжээ тарган, туранхай хүмүүст, хөгшин залуу нэд ч өндөр байж болно.
Доктор Александра Чистяковагийн хэлснээр биеийн жин нь холестерины хэмжээг бий болгоход гол үүрэг гүйцэтгэдэггүй. Удамшил нь том үүрэг гүйцэтгэдэг
Хэрэв таны эцэг эхийн аль нэг нь атеросклерозтой бол цаг хугацаа өнгөрөхөд энэ нь таны дотор үүсэх магадлал өндөр байдаг. Генетикээс гадна амьдралын хэв маяг нь липопротеины найрлагад ихээхэн нөлөөлдөг
Зүрх судасны эмч Жеймс Бекерман нас нь энэ асуудал үүсэх магадлалд нөлөөлдөггүй гэж тэмдэглэжээ. Тэрээр удамшлын урьдал өвчинтэй, таргалалттай эсвэл буруу хооллолттой хүүхдүүдийг хоёр настайгаас нь эхлэн холестерины хэмжээгээ шалгах хэрэгтэй гэж тайлбарлав.
Зүрх судасны эмч Антонио Гиаймо хэлэхдээ, дэлхий дээр таргалалтын тахал улам бүр нэмэгдэж байгаа тул бэлгийн бойжилт нь холестерины түвшинд нөлөөлдөг тул эцэг эхчүүд хүүхдийн эрүүл мэнд, ялангуяа өсвөр насныханд анхааралтай хандах хэрэгтэй гэж нэмж хэлэв.
Хүний хүйс нь холестеринтэй холбоотой асуудалтай эсэхэд бараг нөлөөлдөггүй. 20-39 насны эрэгтэйчүүдэд энэ нь эмэгтэйчүүдээс арай илүү тохиолддог. Ахмад настнуудад цэвэршилтийн дараа энэ эрсдэл нэмэгддэг.
Зүрх судасны эмч Жеймс Бекерман цэвэршилтийн өмнө эмэгтэйчүүд эстрогений ачаар холестерины хэмжээ ихсэхээс хамгаалж чадна гэж тайлбарлав. Цэвэршилтийн дараа дааврын түвшин өөрчлөгддөг бөгөөд энэ нь "муу" холестерины түвшин өөрчлөгдөх магадлалыг нэмэгдүүлдэг.
Домог 6: Цусан дахь холестерин бага байх нь холестрин ихтэй адил аюултай
Баримт: Цусан дахь холестерины хэмжээ бага байх нь аюултай биш боловч эрүүл мэндийн бусад асуудлын шинж тэмдэг байж болно.
Мэдрэлийн эмч, анагаахын шинжлэх ухааны доктор Виктор Шахнович бага холестерин нь өөрөө эрүүл мэндэд хор хөнөөл учруулахгүй, гэхдээ энэ нь элэгний өвчин, Аддисоны өвчин, гипотиреодизм, целиак, гэдэсний зарим аюултай өвчний шинж тэмдэг юм.
Холестерины хэмжээг хэрхэн бууруулах вэ?
Эндокринологич Виктор Жиляев "Амьдралын хэв маягийн өөрчлөлт нь липидийн үзүүлэлтүүдийг эрс сайжруулдаг болохыг шинжлэх ухааны нотолгоо харуулж байна." Юуны өмнө цусан дахь холестерины түвшинг бууруулах шаардлагатай байгаа хүмүүст транс тос, ханасан өөх тосны хэрэглээг багасгах (өөх тос, цөцгийн тос, далдуу модны тос, боловсруулсан хоол, түргэн хоолонд агуулагддаг) хоол хүнсээ тохируулахыг уриалав. Үүний оронд тэрээр эслэгээр баялаг хоол хүнсийг хоолны дэглэмд оруулахыг зөвлөж байна. жишээлбэл, овъёос, самар, буурцагт ургамал, алим, нэрс. Өдөрт таваас арван грамм эслэг идэх нь муу холестерины хэмжээг таваас арван хувиар бууруулдаг байна.
Үүнээс гадна та муу зуршлаасаа татгалзах хэрэгтэй. Тамхинаас гарснаас хойш гурван сарын дотор цусны эргэлт, уушигны үйл ажиллагаа сайжирч, нэг жилийн дотор зүрхний өвчнөөр өвчлөх эрсдэл хоёр дахин буурна гэж судлаачид баталж байна. Архи, согтууруулах ундааг хоолны дэглэмээс бүрэн хасах эсвэл бага хэмжээгээр хэрэглэх шаардлагатай.
Мөн эмч идэвхтэй амьдралын хэв маягтай байхыг зөвлөсөн. Тэрээр алхах, гүйх, усанд сэлэх, дугуй унахыг онцгой үр дүнтэй дасгал гэж нэрлэжээ. Жингээ хянах нь холестерины түвшинг хэвийн болгох бас нэг чухал алхам юм. Биеийн жингийн таваас арван хувийг хасхад таны липидийн ерөнхий төлөв байдлыг мэдэгдэхүйц сайжирна гэж эмч хэлэв. "Архаг стресс нь кортизол гэх мэт дааврын ялгаралтай холбоотой нарийн төвөгтэй механизмаар холестерины хэмжээг ихэсгэхэд хүргэдэг. Бясалгал, йог болон бусад тайвшруулах арга техникүүд нь липидийг тогтворжуулахад тусалдаг" гэж эмч нэмж хэлэв.
З.БАТЦЭЦЭГ
Эх сурвалж: “Зууны мэдээ” сонин
2024 ОНЫ ЕСДҮГЭЭР САРЫН 18. ЛХАГВА ГАРАГ. № 181 (7425)